Rüya Türleri

Rüya tabircilerinin belirli bir yüzdesi, bireylerin 10 farklı türde rüya görebileceklerine inanmakta iken geriye kalan diğer yüzde rüyaların bu şekilde kategorize edilemeyeceğine inanmaktadırlar. Tabircilerin inandığı ve belirlemiş olduğu rüya tabirleri türleri şunlardır;

  1. İyileştirici – Mutlu Eden Rüyalar: Bu tip rüyalar genelde rahatsızlık verici içeriklere sahip olsalar da; kabuslardan farklı özelliklere sahiptirler. Bu tarz rüyalar, genellikle stresli ve problemli olduğunuz ya da hayatınızla ilgili önemli kararlar aldığınız günlerin ardında ortaya çıkarlar. Görülen bu rüyalar beklenildiği üzere kişi üzerinde negatif etkilere sahip değildir. Kişinin psikolojik açıdan kendini iyileştirmesine ve olumsuz durumların üzerinden gelmesine yardımcı olur.
  2. İnanç Rüyaları: Rüyalar bireyin inançlarını şekillendirmesinde ve kendini ifade etmesinde önemli bir rol oynarlar. Yakup peygamberin İncil ile ilgili olan rüyaları ya da Hz. Muhammed’in Kur’an ile ilgili olan düşünsel görevleri inanç rüyalarının sınıflandırılmasına yardımcı olmuştur.
  3. Problemlere Çözüm Getiren Rüyalar: Bu tarz rüyalar, rüyayı gören bireyi uyarıcı niteliktedir. Rüya sahibi, bu rüyalar aracılığıyla gerçek hayatındaki sorunların üzerine eğilir ve onlara çözümler bulmaya çalışır.
  4. Psikolojik Etkileri Olan Rüyalar:Bazı rüyalar, gerçek hayattaki ihtiyaçlarımızın ve isteklerimizin birer yansımasıdır. Örneğin; rüya esnasında kar yağması ve bunun etkisiyle titremeniz, battaniyenize daha çok sarılmanıza ve gerçekten çok üşüdüğünüzü zannetmenize sebep olacaktır.
  5. Günlük Hayatla İlgili Olan Rüyalar: Gördüğümüz rüyalarda, herhangi bir rüya sembolüne ya da bilinçaltımızda yatan olaylara bağlı olmaksızın farklı yüzler, farklı yerler ya da olaylar görürüz. Görülen bu farklı kişiler ve objeler aslında tamamıyla günlük hayatımızda karşılaştığımız olayların ve gördüğümüz kişilerin yansımasıdır. Örneğin; görülen rüyada telefonun çalmasının ardından birey ailesi ile iletişime geçebilir.
  6. Bastırılmış Rüyalar: Rüyamızda gördüğümüz bazı olaylar, kişiliğimizdeki karanlık ve bilinmeyen tarafları ortaya çıkarır. Bu yönümüz şeytani bir yön olmaktan ziyade, Jung’ın da belirttiği üzere kişiliğimizdeki gölgede kalmış taraflardır. Kişiliğimizde saptadığımız bu yönler, gerek kendimizce gerekse çevremizin etkisiyle oluşan bastırılmış yönlerimizdir.
  7. Yinelenen Rüyalar: Yinelenen rüyalar, bireyin sürekli olarak gördüğü ve bu nedenle rüyada verilen mesajın alınamadığı ve umursanmadığı rüya tiplerindendir. Bu tarz rüyaların içeriğini, genellikle gerçek hayatımızda çözümleyemediğimiz ve sürekli başımıza gelen ve hoşnut olmadığımız durumlar oluşturur.
  8. Farkındalığın Fazla Olduğu Rüyalar: Bu tarz rüyalar, birçok araştırmaya konu olmuş rüyalardır. Bu rüyalarda, rüya sahibi rüyada gördüğünün farkındadır. Bu rüyalarda görülen kişiler, yerler ve olaylar kişide canlılık ve gerçeklik etkisi yaratır. Bu rüyalar, bireye derin ve etkin mesajlar vermezler.
  9. Psişik Rüyalar: Bu rüyalar kimi rüya tabircilerince psişik rüyalar olarak adlandırılırken, kimi rüya tabircilerine göre ise kehanet rüyaları olarak adlandırılır. Bu rüyalar, gerçek hayatta yaşanacak olayları bilinçaltı aracılığıyla saptarken; yapılacak ya da başkalarından görülecek olan bazı davranışlar hakkında da kehanette bulunur. Daha sonra kişi, rüyasında görüdüğü bu olaylarla gerçek hayatta karşılaştığında geleceği görebilme algısının olduğunu düşünür. Ancak, bu durum bireylerin gelecekte yaşanacak felaketleri ya da doğal afetleri görebileceği anlamına gelmez.
  10. Kabuslar: Kabuslar şüphesiz ki, bireyin en çok duygusal patlamayı yaşadığı, korkularını, endişelerini ve bilinçaltındaki olayları yansıttığı rüya türlerindendir.
A B C Ç
D E F G
H I İ J
K L M N
O Ö P R
S Ş T U
Ü V Y Z